ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΑΡΘΡΟ ΚΑΙ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΕΝΟ! ΓΙΑ Ο,ΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΘΕΛΕΤΕ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ ΣΤΟ kouskous4@hotmail.gr

Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2012

Διπλασιάστηκαν τα περιστατικά κατάθλιψης από το 2008



Πρωτοφανή αύξηση έχουν παρουσιάσει τα περιστατικά ...
ψυχικών διαταραχών τα τελευταία χρόνια, με τους ασθενείς που αναζητούν ψυχιατρική βοήθεια για αυτό το λόγο να έχουν σχεδόν διπλασιαστεί αυτή την περίοδο, η οποία συμπίπτει και με την οικονομική κρίση που πλήττει την χώρα μας.

Αυτό προκύπτει από στοιχεία που έδωσαν στη δημοσιότητα εκπ΄ροσωποι των νοσοκομείων Ευαγγελισμός, Αττικόν αλλά και άλλα ιδρύματα, στο πλαίσιο του 1ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Ένωσης Επαγγελματιών Ψυχιάτρων.

Συγκεκριμένα, στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός έχει σημειωθεί αύξηση 92% των ασθενών στην ψυχιατρική πτέρυγα, τα τελευταία 3 χρόνια. «Οι ανάγκες του σύγχρονου ανθρώπου και οι υποχρεώσεις του επιβάλλεται να αντιμετωπίζονται ατομικά και όχι οριζόντια, κλαδικά, ηλικιακά ή ρατσιστικά. Τα αισθήματα της αδικίας που δημιουργούνται από την αδιάκριτα κακή μεταχείριση των πολλών ή τη διακριτά ευνοϊκή μεταχείριση των λίγων αποσταθεροποιούν τον κοινωνικό ιστό και έχουν νοσηρές επιπτώσεις στους καθημερινούς ανθρώπους», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Κώστας Αλεξανδρόπουλος, διευθυντής του ψυχιατρικού τομέα ΓΝΑ Ευαγγελισμός. Τα περιστατικά κυρίως αφορούν συμπτώμτατα κατάθλιψης, άγχους, πανικού, όπως επίσης και τάσεις αυτοκτονίας, λόγω της κρίσης.

Μάλιστα, σύμφωνα με άλλα στοιχεία, το των ασθενών με αντιδραστική κατάθλιψη την τριετία 2008-20011, έχει αυξηθεί κατά 118%.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι, σε σχέση με το μορφωτικό επίπεδο των ψυχικά νοσούντων, έχει παρατηρηθεί μία αύξηση της τάξης του 134% των ασθενών που είναι απόφοιτοι πανεπιστημίων, ενώ η αύξηση αριθμού των εργαζόμενων ασθενών είναι της τάξης του 165%. Το ποσοστό των ανέργων και των απόρων ασθενών έχει αυξηθεί σε ποσοστό 75% και όσον αφορά τα ηλικιακά χαρακτηριστικά των ασθενών, στις ηλικίες άνω των 50, δηλαδή μεταξύ αυτών που βρίσκονται σε προσυνταξιοδοτικό στάδιο, έχει παρατηρηθεί αύξηση της τάξης του 44%. Αντίστοιχη αύξηση, 45%, έχει παρατηρηθεί μεταξύ των συνταξιούχων ασθενών, ενώ όπως ανέφερε ο κ. Χιώτης αναμένεται περαιτέρω αύξηση του ποσοστού το προσεχές διάστημα, ύστερα από τις επερχόμενες περικοπές στις συντάξεις.

Το 23% των ατόμων με ψυχικό νόσημα έχουν δάνεια. Το χαμηλό εισόδημα και τα χρέη συνδέονται με την εμφάνιση ψυχικών νοσημάτων» ανέφερε ο κ. Κυριόπουλος. Τόνισε δε, ότι η έκταση του χρέους σχετίζεται με βλαπτικές μεταβολές στην ψυχική υγεία. Το πρώτο εξάμηνο του 2011 σημειώθηκε αύξηση 40% των αυτοκτονιών σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2010, ενώ πάνω από το 4% του πληθυσμού έχει κάποιο βαθμό εξάρτησης από ουσίες, συμπλήρωσε ο κοσμήτορας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, Γιάννης Κυριόπουλος. «Η μόνη αντίδραση είναι η οριζόντια, κοινοτική αλληλεγγύη σε τοπικό επίπεδο», καταλήγει.