ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΑΡΘΡΟ ΚΑΙ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΕΝΟ! ΓΙΑ Ο,ΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΘΕΛΕΤΕ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ ΣΤΟ kouskous4@hotmail.gr

Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2012

Ολυμπία: Το πολυτιμότερο λάφυρο των ληστών του μουσείου


Πρόκειται για ένα χρυσό δαχτυλίδι-σφραγίδα του 16ου αιώνα π.Χ., ανεκτίμητης αρχαιολογικής αξίας.
Με τον χειρότερο τρόπο επιβεβαιώθηκαν ...
οι φόβοι των αρχαιοφυλάκων για τα θέματα ασφάλειας στα μουσεία και τον αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας. Η μοναδική φύλακας βρέθηκε στις 7.30 χθες το πρωί απέναντι σε δύο οπλισμένους ληστές.

Η είδηση της ληστείας έκανε το γύρο του κόσμου και έγινε πρώτο θέμα σε διεθνή ΜΜΕ ενώ CNN, BBC, Al Jazeera, Reuters και Associated Press απέστειλαν δημοσιογραφικές αποστολές στην περιοχή.

Η λεία σύμφωνα με επίσημες δηλώσεις ήταν 65 με 68 αντικείμενα, αναθήματα στο ναό του Διός, κυρίως πήλινα και χάλκινα ειδώλια, ένα χρυσό δαχτυλίδι σφραγίδα – δανεικό έκθεμα από το μουσείο Μεσσήνης και αντικείμενα που σχετίζονται με τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Ωστόσο το πολυτιμότερο λάφυρο από το παλιό μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας, είναι ένα χρυσό δαχτυλίδι-σφραγίδα του 16ου αιώνα π.Χ., ανεκτίμητης αρχαιολογικής αξίας.

Το δαχτυλίδι ανήκε σε κάποιον ηγεμόνα της Άνθειας και χρονολογείται στη χρονική περίοδο 1580-1400 π.Χ..

Βρέθηκε στον περίφημο βασιλικό θολωτό τάφο «Τσαγκή 4», στη θέση «Ράχη» της περιοχής Ελληνικά στο δημοτικό διαμέρισμα της Άνθειας του Δήμου Καλαμάτας, όπως περιγράφει ο ιστορικός ερευνητής, πρώην έκτακτος επιμελητής Αρχαιοτήτων Καλαμάτας και συγγραφέας, Δημήτρης Σταματόπουλος.

Ερωτηματικά προκαλεί ωστόσο το γεγονός πως το χρυσό σφραγιστικό δαχτυλίδι που απεικονίζει δύο άνδρες αθλητές να συμμετέχουν σε εκδήλωση ταυροκαθαψίων ήταν...όπως αναφέρει το "Πρώτο Θέμα", δανεικό από το μουσείο της Μεσσήνης για δύο χρόνια στο μουσείο των Ολυμπιακών Αγώνων στην Ολυμπία.

Όταν ωστόσο το Αρχαιολογικό Μουσείο της Μεσσηνίας ζήτησε να του επιστραφεί το δαχτυλίδι, το αίτημα δεν έγινε δεκτό.


newsit.gr