ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΑΡΘΡΟ ΚΑΙ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΕΝΟ! ΓΙΑ Ο,ΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΘΕΛΕΤΕ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ ΣΤΟ kouskous4@hotmail.gr

Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2012

Τουρκικές απειλές για τις νέες έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ


Νέες απειλές εξαπέλυσε η Άγκυρα, μετά την ανακοίνωση της Κυπριακής Δημοκρατίας για το δεύτερο γύρο αδειοδότησης ερευνών στα υπόλοιπα οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ. ...
Η τουρκική κυβέρνηση ανακοίνωσε πως δεν θα επιτρέψει σε καμία περίπτωση να πραγματοποιήσουν ξένες εταιρείες «μη εξουσιοδοτημένες» έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο είτε να προχωρήσουν σε εκμετάλλευση των κοιτασμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η Τουρκία θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για να προστατέψει τα δικαιώματά της στην περιοχή, εντός της υφαλοκρηπίδας της, αναφέρει η τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ».

«Διαμαρτυρόμαστε για αυτό το μονομερές βήμα, το οποίο είναι ανεύθυνο και προκλητικό, που ανέλαβε η ελληνοκυπριακή πλευρά παρά τις προειδοποιήσεις», αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας.

Η ανακοίνωση προσθέτει ότι τέτοιου είδους κινήσεις θα δημιουργήσουν ένταση στην περιοχή, τη στιγμή που οι συνομιλίες για το Κυπριακό βρίσκονται σε εξέλιξη.

«Η κατάσταση θα φέρει σε αντιπαράθεση αυτές τις διεθνείς εταιρείες που ενδεχομένως θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον με την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου και την Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίου και επιπλέον θα οδηγήσει σε ανεπιθύμητες εντάσεις στην περιοχή», καταλήγει η ανακοίνωση.

Η κυπριακή βουλή, διά του προέδρου της Γιαννάκη Ομήρου, καταδίκασε τις δηλώσεις της τουρκικής κυβέρνησης.

Ο κ. Ομήρου τόνισε ότι η Τουρκία αποδεικνύεται για ακόμη μια φορά παράγοντας αποσταθεροποίησης στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, προσθέτοντας ότι υπομονεύει την ασφάλεια, τη σταθερότητα, την ειρήνη και τη συνεργασία στην περιοχή.

«Αυτό που διαπράττει σήμερα η Τουρκία», σημείωσε, «με αφορμή ενδεχομένως την επίσκεψη του πρωθυπουργού του Ισραήλ στην Κύπρο, είναι μια ακόμη απόδειξη ότι εάν ο διεθνής και ευρωπαϊκός παράγοντας αφήνουν ανενόχλητη την Τουρκία, με απλές λεκτικές καταδίκες, τότε είναι προφανές ότι θα συνεχίζει και θα κλιμακώνει την επιθετική της συμπεριφορά».

Καταλήγοντας, ο κ. Ομήρου κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να καταστήσει σαφές στην Τουρκία ότι, εάν θέλει να έχει ευρωπαϊκό μέλλον, θα πρέπει να τερματίσει τις προκλητικές, αυθάδεις και αναιδείς, όπως είπε χαρακτηριστικά, συμπεριφορές.

newsbomb.gr