ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΑΡΘΡΟ ΚΑΙ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΕΝΟ! ΓΙΑ Ο,ΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΘΕΛΕΤΕ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ ΣΤΟ kouskous4@hotmail.gr

Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

Πορτοκάλι: Πολλά περισσότερα από τη βιταμίνη C


Παρόλο που το πορτοκάλι και ο χυμός του έχουν ταυτιστεί κυρίως με τη βιταμίνη C, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως εμπεριέχει και δεκάδες άλλες πολύτιμες ουσίες για τον οργανισμό, οι οποίες αξίζουν περαιτέρω διερεύνησης. Ας τις δούμε λοιπόν!

Ξεκινώντας από τα υπόλοιπα αντιοξειδωτικά στοιχεία του πορτοκαλιού, βλέπουμε πως στο αγαπημένο φρούτο υπάρχουν πάνω από 170 ουσίες με εξέχουσες αντιοξειδωτικές επιδράσεις, προσφέροντας μέγιστη προστασία έναντι της υπέρμετρης παραγωγής των ελευθέρων ριζών, μορίων με ιδιαίτερα βλαπτική επίδραση στο κύτταρο. Οι ουσίες αυτές ανήκουν σε τρεις μεγάλες κατηγορίες: τα φλαβονοειδή, τα λιμονοειδή και τα καροτενοειδή.
1. Τα φλαβονοειδή είναι ουσίες που υπάρχουν μόνο στις φυτικές τροφές και σωρεία αναλύσεων και μελετών, κυρίως σε πειραματόζωα, έχουν δώσει ενδείξεις για μια σειρά θετικών επιδράσεών τους στην υγεία, όπως η καταπολέμηση φλεγμονών και η ανακοπή της ανάπτυξης καρκινικών κυττάρων.
2. Περίπου 38 διαφορετικά λιμονοειδή εμπεριέχονται στο πορτοκάλι και κυρίως στη σάρκα του. Τα πολύτιμα αυτά στοιχεία φαίνεται να συμβάλλουν στην προστασία έναντι διαφόρων μορφών καρκίνου
3. Τέλος, αξίζει να αναφερθεί, πως αν και η περιεκτικότητα του πορτοκαλιού σε β-καροτίνη είναι χαμηλή, εμπεριέχει σε αξιοσημείωτα ποσά άλλα «μέλη» της οικογένειας των καροτενοειδών, όπως η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη.
4. Ένα από τα σημαντικότατης αξίας για τον παιδικό οργανισμό συστατικά, που εμπεριέχει το πορτοκάλι, είναι και το φυλλικό οξύ, που ανήκει στο σύμπλεγμα των βιταμινών Β. Το φυλλικό οξύ παρεμβαίνει ουσιαστικά στην πορεία της κυτταρικής διαίρεσης και ειδικότερα στην αιμοποίηση. Επίσης, η επάρκεια σε φυλλικό οξύ, μειώνει το ρίσκο που διατρέχει η έγκυος να γεννήσει παιδί με προβλήματα νευρολογικής φύσεως, ενώ παράλληλα κρίνεται απαραίτητη για τη μείωση των καρδιαγγειακών νοσημάτων.
5. Το πορτοκάλι είναι πλούσια πηγή πηκτίνης, μιας διαλυτής φυτικής ίνας με εξέχουσες ιδιότητες στη μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης. Μελέτες που δημοσιεύτηκαν κατά καιρούς σε κορυφαίες επιστημονικές εφημερίδες, έδειξαν πως η αυξημένη κατανάλωση πηκτίνης από εσπεριδοειδή, συμβάλλει στη μείωση της «κακής» LDL-χοληστερόλης.
6. Ολοκληρώνοντας την αναφορά μας στο πορτοκάλι, αξίζει να αναφερθούμε και σε μία από τις μεγαλύτερες παρεξηγήσεις, που αφορά την κατανάλωσή του. Πολλοί πιστεύουν πως τόσο το πορτοκάλι όσο και ο χυμός του, δεν πρέπει να καταναλώνονται από άτομα που πάσχουν από υπέρταση. Το πορτοκάλι όμως είναι, συν τοις άλλοις, πολύ πλούσιο σε κάλιο και φτωχό σε νάτριο, γεγονός που καθιστά την κατανάλωσή του ευεργετική σε περιπτώσεις υπέρτασης.
Εμπλουτίστε, λοιπόν, καθημερινά το διαιτολόγιο του παιδιού σας με πορτοκάλια ώστε να απομυζήσει μέγιστα οφέλη, που ξεκινούν από την αύξηση στην απορρόφηση του σιδήρου των φυτικών τροφών και επεκτείνονται στην προστασία του καρδιαγγειακού του συστήματος!
Το ξέρατε;
Ένα μεγάλο ποτήρι χυμός πορτοκαλιού (250 ml) μπορεί να δώσει σε μικρούς και μεγάλους έως και διπλάσια ποσότητα βιταμίνης C από την ημερήσια συνιστώμενη.

Κωνσταντίνος Ξένος, Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος M.Sc. M.Sc. in Nutritional Medicine - University of Surrey, Διευθυντής Τμήματος Γονιδιακής Διατροφής και Έρευνας Θρέψης «Ευρωκλινική Αθηνών»
forma