ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΑΡΘΡΟ ΚΑΙ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΕΝΟ! ΓΙΑ Ο,ΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΘΕΛΕΤΕ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ ΣΤΟ kouskous4@hotmail.gr

Τρίτη 26 Απριλίου 2011

Αεροπλάνο-μυστήριο για τα πετρέλαια του Αιγαίου;


Ένα αεροπλάνο που συμμετέχει σε γεωφυσικές έρευνες για αναζήτηση πετρελαίου και φυσικού αερίου σε όλον τον κόσμο, πετούσε στον ελληνικό εναέριο χώρο το διάστημα 10-15 Απριλίου.

Το συγκεκριμένο αεροσκάφος που βλέπετε στην φωτογραφία, βρέθηκε...
πριν από λίγες ημέρες στην χώρα μας, για άγνωστους μέχρι στιγμής λόγους. Αρχικά, στις 10 Απριλίου φιλοξενήθηκε στο αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης» του Ηρακλείου Κρήτης.

Λίγες ημέρες αργότερα, το ίδιο αεροπλάνο της ARKeX, εντοπίστηκε στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης. Εκεί παρέμεινε σταθμευμένο στις 14 και 15 Απριλίου.

Ανήκει στην βρετανική εταιρεία ARKeX, η οποία ειδικεύεται στις υπηρεσίες υποστήριξης γεωφυσικών ερευνών για πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Τον τελευταίο καιρό η εταιρεία ήρθε στο επίκεντρο της δημοσιότητας, εξαιτίας ενός "μαγνητόμετρου" που ανέπτυξε αξιοποιώντας τη διαστημική τεχνολογία.

Το "μαγνητόμετρο" βοηθάει σημαντικά τις εταιρείες πετρελαίου και αερίου στο να εντοπίζουν τις καλύτερες τοποθεσίες για τη διάνοιξη πηγαδιών. Το όργανο είναι τοποθετημένο στην "μύτη" του μικρού αεροσκάφους το οποίο μπορεί να πετάξει πάνω από την περιοχή που παρουσιάζει ενδιαφέρον για γεωλογική έρευνα και να καταγράψει τα διάφορα σήματα κάτω από το έδαφος. Το κόστος της εκτέλεσης μιας τέτοιας έρευνας είναι 10 φορές φθηνότερο από ό,τι εκείνο μιας παραδοσιακής σεισμικής έρευνας.

Η ARKeX, με την συγκεκριμένη τεχνολογία, παρέχει πολύτιμες γεωλογικές πληροφορίες ώστε να αποκτήσει ο ενδιαφερόμενος μια πλήρη εικόνα του τι ακριβώς συμβαίνει κάτω από την επιφάνεια που εξερευνά.

Η επίσκεψή του αεροσκάφους στην Ελλάδα, και μάλιστα σε δύο ακραία σημεία, από την Κρήτη στη Θεσσαλονίκη, προφανώς συνδέεται με το ενδιαφέρον ξένων εταιρειών για έρευνες με σκοπό τον εντοπισμό κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου. Ένα ενδιαφέρον που αποτελεί πλέον "κοινό μυστικό", αλλά οι επίσημες πληροφορίες και τα στοιχεία για το "ποιός, πού και πότε" κρατώνται ως επτασφράγιστο μυστικό. Στο βίντεο, η εταιρεία ARKeX περιγράφει τον τρόπο που λειτουργεί η συσκευή που έχει προσαρτηθεί στην μύτη του αεροσκάφους:






του Κώστα Χαρδαβέλλα

newsbomb