ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΑΡΘΡΟ ΚΑΙ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΕΝΟ! ΓΙΑ Ο,ΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΘΕΛΕΤΕ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ ΣΤΟ kouskous4@hotmail.gr

Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2012

5 τρόφιμα που δεν είναι αυτά που φαίνονται


Μας υπόσχονται βιταμίνες και σημαντικά διατροφικά στοιχεία, αλλά στην πραγματικότητα κανένα από αυτά τα τρόφιμα δεν είναι τόσο υγιεινό όσο ευαγγελίζεται...
Φρεσκοκομμένες σαλάτες, φαγητά χαμηλά σε λιπαρά, προϊόντα ολικής αλέσεως, όλα αυτά είναι καλά για τον οργανισμό μας, σωστά; Όχι πάντα. Οι ειδικοί επί της διατροφής και της διαιτολογίας αποκαλύπτουν μια λίστα με τρόφιμα που μόνο αθώα και υγιεινά δεν είναι, παρά το «καλό όνομα» που έχουν δημιουργήσει, και αντιπροτείνουν εναλλακτικές που θα μας κρατήσουν πραγματικά υγιείς και σε φόρμα.



  • Έτοιμες σαλάτες: Μην υποθέτετε πως οτιδήποτε χαρακτηρίζεται ως «σαλάτα» είναι και υγιεινό. Οι έτοιμες σαλάτες με τόνο, κοτόπουλο και γαρίδες είναι συχνά φορτωμένες με κρυφά λιπαρά και θερμίδες, εξαιτίας της μεγάλης ποσότητας μαγιονέζας που περιέχουν. Παρότι πολλά εξαρτώνται από το μέγεθος της μερίδας και τα συστατικά, ένα σάντουιτς με τονοσαλάτα μπορεί να περιέχει μέχρι και 700 θερμίδες και 40γρ. λίπους. Αν πρέπει να φάτε απ' έξω, προτιμήστε έτοιμες σαλάτες με μαγιονέζα χαμηλή σε λιπαρά και κρατήστε τη μερίδα μικρή. Ακόμα καλύτερα, φτιάξτε τη δικιά σας σαλάτα και πάρτε τη μαζί σας στη δουλειά.




  • Πολύσπορο ψωμί και ψωμί ολικής αλέσεως: Οι όροι «πολύσπορο», «ολικής αλέσεως» και «επτάσπορο» ακούγονται υγιείς αλλά πολλές φορές περιέχουν σπόρους που δεν είναι καλοί για την καρδιά μας. Τα περισσότερα προϊόντα με αυτούς τους χαρακτηρισμούς περιέχουν επεξεργασμένα δημητριακά, με αποτέλεσμα να μην παίρνουμε το πλήρες διατροφικό όφελος που υπόσχονται. Για να είστε σίγουροι, πρέπει να διαβάζετε προσεχτικά τις ετικέτες στα τρόφιμα και να μένετε μακριά από όσα γράφουν πως το πρώτο αλεύρι που περιέχουν είναι επεξεργασμένο.




  • Μπάρες ενέργειας: Οι μπάρες ενέργειας θεωρούνται το τέλειο σνακ πριν την άσκηση, αλλά αυτό δεν ισχύει πάντα. Πολλές μπάρες είναι γεμάτες με σιρόπι καλαμποκιού που είναι υψηλό σε φρουκτόζη, πρόσθετη ζάχαρη και κορεσμένα λιπαρά που φράζουν τις αρτηρίες. Επίσης, πολλές ενεργειακές μπάρες –συνήθως αυτές που αντικαθιστούν τα γεύματα- περιέχουν περισσότερες από 350 θερμίδες η κάθε μία. Αν λοιπόν θέλετε ένα υγιεινό σνακ για να πάρετε ενέργεια πριν την γυμναστική, προτιμήστε μισή κούπα μείγματος μούσλι με αποξειραμένα φρούτα, δημητριακά και ξηρούς καρπούς ή λίγο άπαχο τυρί με μερικά μικρά κράκερ ολικής αλέσεως.




  • Smoothies: Ακόμα και στις περισσότερες καφετέριες και αλυσίδες με χυμούς, τα smoothies πλασάρονται ως τα πιο υγιεινά ροφήματα. Τα περισσότερα έχουν ως βάση διάφορα φρούτα χτυπημένα στο μίξερ μαζί με γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλά σε λιπαρά. Όταν όμως σερβίρονται σε μεγάλες ποσότητες και τους προστίθεται ζάχαρη, παγωτό ή σορμπέ, τα υγιεινά αυτά ροφήματα καταλήγουν να γίνονται θερμιδικές παγίδες, μερικές από τις οποίες περιέχουν έως και 500 θερμίδες. Ένα smoothie μπορεί να είναι ένας τέλειος τρόπος για να ξεκινήσετε τη μέρα ή να τονώσετε τον οργανισμό σας μετά από την άσκηση, αλλά πρέπει κάθε φορά να προσέχετε την ποσότητα που καταναλώνετε και να σκέφτεστε πόσες μερίδες περιέχει αυτό που πίνετε. Ακόμα καλύτερα, φτιάξτε το δικό σας smoothie ώστε να είστε σίγουροι.




  • Τρόφιμα «χωρίς λιπαρά»: Τα τρόφιμα που λένε πως δεν έχουν λιπαρά, δεν σημαίνει πως δεν έχουν θερμίδες και το γεγονός πως ένα τρόφιμο δεν περιέχει λιπαρά δεν το κάνει αυτόματα υγιεινό (π.χ. τα gummy bears). Φυσικά υπάρχουν πολλά τρόφιμα που μπορούν να είναι χωρίς λιπαρά και υγιεινά, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά, αλλά πρέπει πάντα να προσέχετε τους πίνακες διατροφικών στοιχείων στις συσκευασίες ώστε να είστε σίγουροι πως παίρνετε ένα φαγητό πλούσιο σε διατροφικά στοιχεία και όχι ένα που απλά δεν έχει λιπαρά. Οι θερμίδες, το νάτριο, οι φυτικές ίνες, οι βιταμίνες και τα μεταλλικά στοιχεία είναι όλα τους στοιχεία που πρέπει να προσέχετε, εκτός από τα λιπαρά.





  • queen.gr