ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΑΡΘΡΟ ΚΑΙ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΕΝΟ! ΓΙΑ Ο,ΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΘΕΛΕΤΕ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ ΣΤΟ kouskous4@hotmail.gr

Σάββατο, 18 Φεβρουαρίου 2012

Οδηγός για βελούδινο διαζύγιο και χωρίς καβγάδες


Είναι όλο και περισσότερα: στη Βρετανία ένα ζευγάρι στα τρία παίρνει διαζύγιο πριν κλείσει 15 χρόνια γάμου, τα διαζύγια το 2011 αυξήθηκαν κατά 5% σε σχέση με το 2010 και έφτασαν συνολικά τα 120.000 μόνο στην Αγγλία και την Ουαλία. Πριν από 50 χρόνια ήταν 28.000 τον χρόνο. Και οι στατιστικές δείχνουν πως  ...
η τάση είναι παρόμοια και στον υπόλοιπο δυτικό κόσμο. Στην Ευρώπη, το 30-40% των γάμων καταλήγει σε διαζύγιο και το ποσοστό αυτό φτάνει ώς και το 50% στις σκανδιναβικές χώρες, ενώ η ίδια αναλογία ισχύει και για τις ΗΠΑ. Τι μπορεί να κάνει κανείς; Εφόσον ουδείς έχει ανακαλύψει ακόμη μια λύση για να μένουν οι σύζυγοι μαζί κι αγαπημένοι για πάντα, κάποιοι σκέφτηκαν να προτείνουν συμβουλές για το πώς να είναι το διαζύγιο όσο το δυνατόν πιο πολιτισμένο.


Η ιδέα ανήκει στους υπεύθυνους του Debrett's, που από το 1769 είναι ο οδηγός για τους κανόνες συμπεριφοράς στη Βρετανία. Θα μπορούσε κανείς να πει πως οι καλοί τρόποι παλαιού στυλ είναι συχνά υποκριτικοί, όμως οι Εγγλέζοι υποστηρίζουν πως μια τεχνητή τυπικότητα είναι προτιμότερη από μια ειλικρινή βρισιά. Σε κάθε περίπτωση, λίγη ευγένεια, υποστηρίζουν οι συγγραφείς, είναι χρήσιμη ώστε να έχει κανείς καλύτερα αποτελέσματα: το να υποκύψεις στα συναισθήματα μπορεί να σου κοστίσει ακριβά σε δικηγόρους και δικαστήρια. Με άλλα λόγια, καλύτερα ένα διαζύγιο α λα αγγλικά από ένα θυελλώδες διαζύγιο α λα ιταλικά.


Ετσι φέτος, για πρώτη χρονιά, δίπλα στα παραδοσιακά εγχειρίδια καλών τρόπων του Debrett's - τα οποία αρκετοί θεωρούν ξεπερασμένα, ακόμη και λίγο γελοία στην εποχή μας - κυκλοφόρησε και ένα άλλο με τίτλο «Debrett's Guide to Civilized Separation» («Οδηγός του Debrett για πολιτισμένο διαζύγιο»). Φυσικά Debrett δεν είναι το επώνυμο του συγγραφέα, αλλά η επωνυμία του εκδοτικού οίκου: ο οδηγός είναι έργο ενός ειδικού, του Μισκόν ντε Ρέγια, ενός από τους διασημότερους δικηγόρους διαζυγίων της Βρετανίας, ο οποίος ήταν ο συνήγορος της πριγκίπισσας Νταϊάνας στο διαζύγιό της από τον πρίγκιπα Κάρολο. «Προσπαθούμε να βοηθήσουμε τον κόσμο προτείνοντας μια διαδικασία βήμα προς βήμα σε μια περιοχή που μπορεί να αποδειχθεί ναρκοπέδιο», λέει ο Κόνραντ Φρι, διευθύνων σύμβουλος του Debrett's.


ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ. Μερικές προτάσεις του οδηγού μπορεί να μοιάζουν κοινότοπες, όμως η λογική σ' αυτές τις περιπτώσεις είναι το υποχρεωτικό σημείο αφετηρίας. Ο οδηγός προσφέρει μια ολόκληρη σειρά πρακτικών συμβουλών: πώς και πότε να απευθύνεσαι σε δικηγόρο, πώς να τον επιλέξεις, ποια έξοδα μπορείς να αποφύγεις, πώς να αντιμετωπίσεις τα συνηθισμένα προβλήματα (κηδεμονία των παιδιών, διανομή των αγαθών, διατροφή). Είναι έπειτα οι ψυχολογικές συμβουλές. Του τύπου να μην ξεκινάς άχρηστες βεντέτες για τις οποίες μπορεί να μετανιώσεις - όπως να κόψεις με το ψαλίδι τις γραβάτες εκείνου ή να πετάξεις από το παράθυρο τα (υπερβολικά πολλά) παπούτσια εκείνης. Επίσης είναι καλύτερα να μην «παίρνεις διαζύγιο» και από τα πεθερικά και τους συγγενείς, που μπορεί να αποδειχθούν χρήσιμοι ως μεσολαβητές, ενώ συνεχίζουν εξάλλου να είναι παππούδες και θείοι των παιδιών. Και μην ενοχλείτε υπερβολικά τους φίλους με την ιστορία του διαζυγίου σας: δεν είστε ο πρώτος που χωρίζει, προειδοποιεί ο Debrett's, ούτε και ο τελευταίος, αν κρίνει κανείς από τις στατιστικές.

ΤΑ ΝΕΑ