ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΑΡΘΡΟ ΚΑΙ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΕΝΟ! ΓΙΑ Ο,ΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΘΕΛΕΤΕ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ ΣΤΟ kouskous4@hotmail.gr

Παρασκευή, 10 Φεβρουαρίου 2012

Το κάπνισμα συνδέεται με την ψωρίαση


Ενα ακόμη δεινό έρχεται να προστεθεί στη λίστα των βλαβερών συνεπειών του τσιγάρου. Μεγάλη μελέτη που διεξήχθη στις Ηνωμένες Πολιτείες συνδέει το κάπνισμα με την ψωρίαση, μια χρόνια και αρκετά επώδυνη δερματική νόσο...

Αυτοάνοση νόσος

Η ψωρίαση είναι μια αυτοάνοση νόσος – προκαλείται δηλαδή επειδή το ανοσοποιητικό σύστημα, για λόγους οι οποίοι στο μεγαλύτερο μέρος τους είναι άγνωστοι στους ειδικούς, αντιδρά και επιτίθεται στα ίδια τα κύτταρά του.
Ορισμένες μελέτες που έχουν γίνει στο παρελθόν έχουν υποδηλώσει ότι οι καπνιστές είναι πιο «επιρρεπείς» σε αυτήν, κάτι το οποίο οι ειδικοί αποδίδουν στο ότι το κάπνισμα ενδέχεται να επηρεάζει το ανοσοποιητικό σύστημα.
Οι περισσότερες όμως από τις προηγούμενες μελέτες είχαν εξετάσει άτομα μόνο σε μια δεδομένη χρονική στιγμή, οπότε δεν μπορούσαν να επιβεβαιώσουν αν το κάπνισμα είχε προηγηθεί της ασθένειας.

Μακροπρόθεσμα στοιχεία

Στη νέα μελέτη οι ερευνητές με επικεφαλής τον Αμπράρ Α. Κουρέσι της Ιατρικής Σχολής τουΧάρβαρντ μελέτησαν δεδομένα από τρεις μεγάλες μακροχρόνιες μελέτες που έχουν διεξαχθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες (Nurses’ Health Study, Nurses’ Health Study ΙΙ, Health Professionals’ Follow-up Study).
Από τους σχεδόν 186.000 άνδρες και γυναίκες που παρακολουθήθηκαν για διάστημα 12 ως 20 ετών, 2.410 ανέπτυξαν ψωρίαση, Όπως διαπιστώθηκε, τόσο οι καπνιστές οσο και οι πρώην καπνιστές αντιμετώπιζαν μεγαλύτερο κίνδυνο από τους μη καπνιστές.
Σε όσους εξακολουθούσαν να καπνίζουν τη χρονική στιγμή που ξεκίνησαν οι μελέτες διαπιστώθηκε ότι ο κίνδυνος εμφάνισης ψωρίασης ήταν διπλάσιος σε σχέση με εκείνους που δεν είχαν καπνίσει ποτέ. Οσοι είχαν υπάρξει καπνιστές στο παρελθόν αντιμετώπιζαν κίνδυνο αυξημένο κατά 39% σε σχέση με τους μη καπνιστές.

Ικανή σύνδεση

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «American Journal of Epidemiology» δεν αποδεικνύει βεβαίως ότι το κάπνισμα προκαλεί ψωρίαση. Όπως όμως τονίζουν οι συγγραφείς της, τα αποτελέσματά της δείχνουν φανερά ότι το κάπνισμα είχε προηγηθεί στις περιπτώσεις που εμφάνισαν τη νόσο.
«Νομίζω ότι αν υπάρχει κάποιο μήνυμα αυτό είναι ότι, προς το παρόν, το κάπνισμα φαίνεται να αποτελεί παράγοντα πυροδότησης της ψωρίασης σε μεγαλύτερες ηλικίες» δήλωσε ο κ. Κουρέσι.
Η ψωρίαση τύπου 1 εμφανίζεται σε εφήβους και νεαρούς ενήλικες και συνδέεται στενά με το οικογενειακό ιστορικό της ασθένειας. Η ψωρίαση τύπου 2, η οποία είναι συνήθως ηπιότερης μορφής, εμφανίζεται σε μεγαλύτερες ηλικίες και συνδέεται λιγότερο με την κληρονομικότητα. Καθώς τα άτομα που εξετάσθηκαν εμφάνισαν τη νόσο σε μεγάλη ηλικία, οι ερευνητές πιστεύουν ότι μάλλον πάσχουν από τον τύπο 2.


ΠΗΓΗ: tovima.gr