ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΑΡΘΡΟ ΚΑΙ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΕΝΟ! ΓΙΑ Ο,ΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΘΕΛΕΤΕ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ ΣΤΟ kouskous4@hotmail.gr

Παρασκευή 15 Απριλίου 2011

Λιγότερη ακτινοβολία παρακαλώ


Όλοι νιώθουµε ότι το σπίτι είναι το καταφύγιό µας. Είναι αληθές και κατά πόσο; Γνωρίζουµε τους αόρατους κινδύνους µε τους οποίους το έχουµε εξοπλίσει;

Ένας από τους µεγαλύτερους κινδύνους για την υγεία µας βρίσκεται µέσα στο ίδιο µας το σπίτι. Πρόκειται για... τα «ηλεκτροµαγνητικά πεδία» που εκπέµπονται στον οικιακό χώρο από τις ηλεκτρικές συσκευές που χρησιµοποιούµε καθηµερινά, ακόµα και αυτές που φαίνονται αθώες.

Οι εφτά «πληγές»
Η τεχνολογία και ο ηλεκτρισµός έχουν µπει στη ζωή µας για να µας κάνουν πιο εύκολη την καθηµερινότητα, όµως παράλληλα όλες οι ηλεκτρικές συσκευές, από τη στιγµή που συνδέονται στην πρίζα, εκπέµπουν ακτινοβολία που επηρεάζει τον οργανισµό µας. Ποιες είναι οι κυριότερες πηγές ακτινοβολίας στο σπίτι και πώς µπορούµε να προστατευτούµε;

• Φούρνος µικροκυµάτων
Το… θαύµα της δεκαετίας του 1970 µπήκε σε κάθε σπίτι που σέβεται τους κανόνες της ταχύτητας. Πόσοι όµως γνωρίζουν ότι ο φούρνος µικροκυµάτων εκπέµπει, εκτός φυσικά από µαγνητικό πεδίο λόγω του ηλεκτρικού ρεύµατος, και ραδιοκύµατα παρόµοια µε αυτά του κινητού τηλεφώνου; Σύµφωνα µε τους ειδικούς επιστήµονες, µέρος της ενέργειας της ακτινοβολίας διαφεύγει στο γύρω χώρο. Για να προφυλαχθούµε αρκεί να τηρούµε αποστάσεις ασφαλείας –1,5 µέτρο τουλάχιστον µακριά του κατά την ώρα λειτουργίας του– και, αν είναι εφικτό, να τον τοποθετούµε σε ψηλό σηµείο.

• Συσκευή παρακολούθησης βρεφών
Η προσπάθειά µας για την απόλυτη φροντίδα του µωρού ίσως φέρνει αντίθετα αποτελέσµατα. Οι συσκευές αυτές λόγω της ασύρµατης τεχνολογίας εκπέµπουν ραδιοκύµατα από τον ποµπό τον οποίο έχουµε τοποθετήσει στο βρεφικό δωµάτιο. Γι’ αυτό λοιπόν επιβάλλεται οι συσκευές αυτές να τοποθετούνται τουλάχιστον δύο µέτρα µακριά από το βρέφος.

• Ασύρµατο δίκτυο
Η ασύρµατη σύνδεση των υπολογιστών εκπέµπει σε ίδια συχνότητα µε το φούρνο µικροκυµάτων, και µάλιστα ανεξάρτητα αν ο υπολογιστής είναι συνδεδεµένος µε την πηγή ή όχι. Κατά τη λειτουργία της ασύρµατης σύνδεσης καλό θα είναι να βρίσκεστε σε απόσπαση µεγαλύτερη των 5 µέτρων και φυσικά να το απενεργοποιείτε όταν δεν είναι απαραίτητο.

• Ηλεκτρικό ξυπνητήρι ρεύµατος
Μπορεί το ξυπνητήρι του κοµοδίνου σας να σας προκαλεί αϋπνίες και εφιάλτες; Σύµφωνα µε τους ειδικούς, µπορεί. Το διάσηµο ξυπνητήρι µε τους φωτεινούς αριθµούς παράγει µαγνητικό πεδίο και καλό θα είναι να βρίσκεται τουλάχιστον ένα µέτρο µακριά µας, οπότε… µετακοµίστε το από το κοµοδίνο ή προτιµήστε το κλασικό ξυπνητήρι.

• κινητό τηλέφωνο
Αποτελεί τη µεγαλύτερη πηγή οικιακής ακτινοβολίας, αφού η χρήση του, ακόµα και εντός σπιτιού, είναι πολύ συχνή. Πρέπει να συνδέεται πάντα µε hands free ή blue tooth και να τοποθετείται σε ειδική θήκη προστασίας από την ακτινοβολία. Φυσικά η χρήση του αντενδείκνυνται σε µικρά παιδιά, ενώ ιδιαίτερα προσεκτικές πρέπει να είναι οι έγκυες.

• Ασύρµατο τηλέφωνο
Η βάση του ασύρµατου τηλεφώνου είναι µια συνεχής πηγή εκποµπής ηλεκτροµαγνητικής ακτινοβολίας, ανεξάρτητα αν µιλάµε ή όχι. Μεγαλύτερο πρόβληµα όµως δηµιουργεί το ίδιο το ακουστικό λόγω της άµεσης επαφής του µε το κεφάλι µας, και ειδικά σε κλήσεις µεγάλης διάρκειας. Η απόσταση ασφαλείας από τη βάση πρέπει να είναι πάνω από 5 µέτρα, ενώ καλό είναι να επιλέγετε τη χρήση ενσύρµατου τηλεφώνου.

• Τηλεοράσεις παλαιού τύπου
Οι σύγχρονες τηλεοράσεις, εκτός από καλύτερη ποιότητα στην εικόνα, προσφέρουν και µεγαλύτερη ασφάλεια από την ακτινοβολία, αφού οι προγενέστερές τους αποτελούν µια από τις µεγαλύτερες πηγές ακτινοβολίας στο σπίτι. Η ασφαλής απόσταση από αυτές είναι δύο µέτρα, ενώ η απόσταση αυτή αυξάνεται ανάλογα µε το µέγεθος της συσκευής.

Ποιοι πρέπει να προσέχουν περισσότερο
Παιδιά: Σύµφωνα µε έρευνες, τα παιδιά είναι περισσότερο ευάλωτα στην ακτινοβολία
Έγκυες: Οι επιδράσεις της ακτινοβολίας στο έµβρυο που κυοφορούν µπορεί να αποβούν τραγικές.
Άτοµα µε µειωµένο ανοσοποιητικό: Η ακτινοβολία µπορεί να επηρεάσει περισσότερο τον οργανισµό τους από ό,τι ενός υγιούς ανθρώπου.

Επιπτώσεις
Ό,τι δεν µπορούµε να δούµε συνήθως δεν µας τροµάζει. Οι επιπτώσεις της ακτινοβολίας είναι δυσδιάκριτες, αλλά αυτό δεν σηµαίνει ότι δεν υπάρχουν.

Άµεσες:
• Επίδραση στη µνήµη.
• Αίσθηµα κόπωσης.
• Πονοκέφαλος.
• Ναυτία.
• Αϋπνία.
• Αδυναµία συγκέντρωσης.

Μακροπρόθεσµες:
• ∆ερµατοπάθειες.
• Μείωση ανοσοποιητικού συστήµατος.
• Καρκινογενέσεις.

Tip
Για τη µεγαλύτερη προστασία του µωρού σας από την ακτινοβολία µπορείτε να ενισχύσετε τον ποµπό της ενδοεπικοινωνίας µε ειδικό πλαστικοποιηµένο µεταλλικό πλέγµα.


Της Μαριάνθης Βαβουλάκη
Με τη συνεργασία του Λουκά Μαργαρίτη, Καθηγητή Κυτταρικής Βιολογίας, Ηλεκτρονικής Μικροσκοπίας και Ραδιοβιολογίας Πανεπιστηµίου Αθηνών